Αλλεργική Ρινίτιδα


Τα αίτια
Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, όχι όμως αποκλειστικό. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στην ευαισθησία του οργανισμού και κατά συνέπεια στην υπερβολική αντίδρασή του σε ουσίες οι οποίες κανονικά είναι αβλαβείς και οι οποίες καλούνται αεροαλλεργιογόνα.

Τα συνηθέστερα αίτια της αλλεργικής ρινίτιδας είναι: 
  • οι γύρεις 
  • τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, 
  • τα επιθήλια των ζώων, 
  • οι μύκητες. 
Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας θα πρέπει να είναι έγκαιρη διότι το 30% αυτών των ασθενών θα εμφανίσουν άσθμα ή η ίδια η ρινίτιδα θα εξελιχθεί σε πιο επίμονη τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια.


Η Αντιμετώπιση
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ρινίτιδα μπορεί να είναι η έκφραση ενός συστηματικού προβλήματος.

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας στηρίζεται στα παρακάτω:
  • Αποφυγή 
  • Ανοσοθεραπεία
  • Ιατρικός Βελονισμός
  • Ενδορρινκό Laser
  • Θεραπεία με φάρμακα 

Ίλιγγος. Ένα άκρως βασανιστικό σύμπτωμα


Ο ίλιγγος όταν παρουσιάζεται θορυβεί αρκετά τον ασθενή, καθώς είναι ένα έντονο, βασανιστικό σύμπτωμα που έρχεται χωρίς προειδοποίηση και προκαλεί πανικό και αποδιοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ιλίγγου ο ασθενής αισθάνεται ανήμπορος να εκτελέσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, πολλές φορές χρειάζεται κατάκλιση μέχρι το πέρας του επεισοδίου και μετά αισθάνεται υπνηλία και κόπωση. Όταν τα περιστατικά είναι συχνά δημιουργούν ένα είδος αναπηρίας.

Η νόσος του Meniere, η Αιθουσαία Νευρίτιδα και ο Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος θέσης είναι οι συνηθέστερες αιτίες παθογένειας του εσωτερικού αυτιού που προκαλούν ίλιγγο και διαταραχή της ισορροπίας.

Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσης

Είναι η πιο απλή και συνήθης αιτία που προκαλεί ιλίγγους και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. 

Πρόκειται για έντονο ίλιγγο βραχείας διάρκειας μετά από απότομη κίνηση του κεφαλιού που συνοδεύεται από έντονο αίσθημα περιστροφής, ναυτία, πονοκέφαλο, τάση για εμετό αλλά χωρίς εμβοές ή απώλεια ακοής. Διαρκεί περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα, κατά τα οποία ο ασθενής αισθάνεται ανήμπορος λόγω της έντονης αίσθησης περιστροφής και διαταραχής της ισορροπίας. Πολύ σπάνια μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρος, δηλαδή να εκδηλώνεται και στα δύο αυτιά.

Στο εσωτερικό του λαβυρίνθου, που ευθύνεται για την ισορροπία μας, υπάρχουν κάποιοι κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου που ονομάζονται ωτόλιθοι. Αποτελούν ανατομικό στοιχείο του έσω ωτός. Όταν οι ωτόλιθοι υφίστανται βλάβη μετακινούνται σε μη προβλεπόμενα σημεία του λαβυρίνθου με κάθε απότομη κίνηση του κεφαλιού(αλλαγή βαρύτητας), προκαλώντας το αίσθημα του ιλίγγου και της περιστροφής. 

Η διάγνωση των προβλημάτων του ιλίγγου γίνεται με κλινική εξέταση και πλήρη ακοολογικό έλεγχο από τον ωτορινολαρυγγολόγο και με ειδική εξέταση-δοκιμασία στο εξεταστικό κρεβάτι (χειρισμός Dix-Hallpike).

Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του ιλίγγου θέσεως, παρά μόνο ειδικοί χειρισμοί-ασκήσεις (χειρισμοί Epley, Semont κ.ά.) που αποσκοπούν στην επανατοποθέτηση των ωτόλιθων στη φυσιολογική τους θέση. 

Το είδος των χειρισμών καθορίζεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο ανάλογα με τη βλάβη στο λαβύρινθο και γίνονται στο ιατρείο του. Οι χειρισμοί αυτοί έχουν εντυπωσιακό και άμεσο αποτέλεσμα στην εξάλειψη του περιστροφικού ιλίγγου.

Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί μία 2η ή 3η επανάληψη των χειρισμών. Πρέπει να αποφεύγονται φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιλίγγου και της ναυτίας, καθώς μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση αλλά εμποδίζουν την πραγματική αποκατάσταση του προβλήματος.


Παρόλο που πρόκειται για μια απλή πάθηση, η πιθανότητα επανεμφάνισής της είναι μεγάλη. Στο 50% των περιπτώσεων έχουμε επανεμφάνιση των συμπτωμάτων μέσα στην πενταετία.