Διάγνωση και Θεραπεία της Παραρρινοκολπίτιδας


Η Διάγνωση
Η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας γίνεται μέσω της ρινοσκόπησης και της ρινικής ενδοσκόπησης. Η αξονική τομογραφία του σπλαγχνικού κρανίου καθορίζει την έκταση της παθολογίας.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη, ώστε να μην εξελιχθεί η νόσος και για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία 
Η θεραπεία μιας οξείας παραρρινοκολπίτιδας απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά για διάστημα δύο εβδομάδων. Παράλληλα πρέπει να εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό και τοπικά αποσυμφορητικά για καλύτερη παροχέτευση των ρινικών εκκρίσεων. Αναλόγως χρησιμοποιούνται παυσίπονα και αντιπυρετικά.


Όταν τα επεισόδια οξείας παραρρινοκολπίτιδας πληθύνουν ή όταν αυτή δεν θεραπεύεται επαρκώς, τότε θεωρούμε πως η κατάσταση μεταπίπτει σε χρονιότητα.

Για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα απαιτείται θεραπεία με κορτικοστεροειδή και ρινοπλύσεις για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστεί παρακέντηση του πάσχοντος κόλπου και λήψη δείγματος για καλλιέργεια και εντοπισμό του υπεύθυνου μικροοργανισμού. Μπορεί να χρειαστεί να κατευθυνθεί η θεραπεία στην άρση του αιτιολογικού παράγοντα που προκαλεί τα επανειλημμένα επεισόδια παραρρινοκολπίτιδας (αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων, θεραπεία σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, θεραπεία υπεύθυνου δοντιού κλπ). Τελευταία λύση αποτελούν επεμβάσεις, απλές οι ριζικές, που εφαρμόζονται στους πάσχοντες κόλπους και λύνουν το πρόβλημα οριστικά.