Γενικά μέτρα για τις φαρυγγίτιδες οποιασδήποτε αιτιολογίας:




Ο πόνος στο λαιμό είναι από τις συχνότερες ενοχλήσεις που παρουσιάζονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και οφείλεται στην φλεγμονή του φάρυγγα.

Αποτελεί ένας από τους κυριότερους λόγους επίσκεψης στο γιατρό. 








Γενικά μέτρα που βοηθούν στις φαρυγγίτιδες:

Ξεκούραση: Ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια μόλυνση

Πίνετε άφθονα υγρά: Ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά. Παράλληλα αυτά υγραίνουν το λαιμό και το φάρυγγα, μειώνουν το τσούξιμο, ευκολύνουν την κατάποση και απομακρύνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Γαργάρες με χαμομήλι με σόδα:
Οι γαργάρες με χαμομήλι με σόδα (ανάμιξη μισό ποτήρι χλιαρό χαμομήλι με 1κουτάλι του γλυκού μαγειρικής σόδας ) μερικές φορές την ημέρα βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου στο λαιμό.

Η διατροφή:
Οι ζωμοί και οι σούπες έχουν ανακουφιστικές επιδράσεις. Η κοτόσουπα φαίνεται επιπλέον ότι έχει ιδιότητες κατά των βακτηριδίων. Πρέπει να επιλέγονται φαγητά που δεν ερεθίζουν το φάρυγγα που πάσχει όπως μαγειρεμένα δημητριακά, πουρέ και γιαούρτι. Πρέπει να αποφεύγονται ερεθιστικά όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή πικάντικα φαγητά.

Η ποιότητα του αέρα:
Δεν πρέπει να υπάρχει καπνός του τσιγάρου στο χώρο ασθενών με φαρυγγίτιδα λόγω του ερεθισμού που αυτός προκαλεί. Επίσης ο αέρας δεν πρέπει να είναι ξηρός. Ιδιαίτερα στα παιδιά ο ξηρός αέρας μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις μια συσκευή διατήρησης της υγρασίας βοηθά. Όμως οι συσκευές αυτές πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά διότι σε αυτές μπορούν να αναπτυχθούν βακτηρίδια και μύκητες. Επίσης οι σταγόνες φυσιολογικού ορού από τη μύτη βοηθούν.