Τα παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους από τη βρεφική ηλικία, πιθανότατα από περιέργεια ή από ανία. Kάποιοι παιδο-ψυχολόγοι θεωρούν το σκάλισμα της μύτης ως έναν τρόπο αντιμετώπισης του στρες, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα ή το δάγκωμα των νυχιών. Το παιδί που βάζει το δαχτυλάκι του στη μύτη δεν γνωρίζει ακόμη πως η χειρονομία αυτή σχολιάζεται αρνητικά και είναι δύσκολο για τον γονέα να κάνει το παιδί να σταματήσει τη συνήθεια.
Όμως, κάποιες φορές το παιδί σας έχει λόγο που σκαλίζει τη μυτούλα του! Είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει το παιδάκι να καθαρίσει τη μυτούλα του, αφού δεν ξέρει ακόμα να τη φυσάει, ενώ αν την νιώθει μπουκωμένη, βάζει το δαχτυλάκι στο ρουθούνι και προσπαθεί απεγνωσμένα να την ανοίξει για να περάσει αέρας!
Στα παιδάκια η μύτη είναι συνήθως βουλωμένη λόγω κρυολογήματος (συνάχι) αλλά δυστυχώς πολλά παιδάκια πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα που δεν έχει διαγνωστεί. Κάποια μικρά παιδιά, από την ενόχληση που νιώθουν από το μπούκωμα, καμιά φορά βάζουν κάποιο ξένο σώμα στη μύτη προκειμένου να …διευκολύνουν τη ρινική αναπνοή. Όμως αυτό επιδεινώνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο και πλέον το παιδί σκαλίζει τη μύτη του για να αφαιρέσει το ξένο σώμα, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον.
Πως να το αντιμετωπίσετε:
- Ρωτήστε το παιδί σας αν είναι η μύτη βουλωμένη ή αν νιώθει κάτι να το γαργαλάει στη μύτη.
- Μυρίστε την αναπνοή που βγαίνει από τη μύτη του, αν μυρίζει άσχημα σχεδόν πάντοτε υπάρχει κάποιο ξένο σώμα που έχει σφηνώσει στη μύτη και έχει μολυνθεί.
- Αν το παιδί επιμένει στο σκάλισμα της μύτης πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, διότι μπορεί να υπάρχει παθολογική αιτία, όπως αλλεργία, ιγμορίτιδα ή κρεατάκια.