Τα Αυτιά μας το Καλοκαίρι


Ο έξω ακουστικός πόρος, έχει δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο και περιέχει τρίχες, ιδρωτοποιούς αδένες, σμηγματογόνους αδένες και...κυψελιδοποιούς αδένες, που παράγουν το γνωστό κερί.

Η μόλυνση γίνεται πιο εύκολη το καλοκαίρι: Τα μπάνια σε θάλασσα ή πισίνα και ο ιδρώτας συμβάλουν στο να αναπτύσσεται υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων. Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται αν κολυμπάτε σε βρώμικα νερά.

Προληπτικές κινήσεις που μπορεί να βοηθήσουν να γλυτώσετε τις περιπέτειες με τα αυτιά: Αν το αυτίιά μας μαζεύουν πολύ κερί, τότε πρέπει να το καθαρίσουμε στον ΩΡΛ πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας. Στην περίπτωση που έχετε ρήξη τυμπάνου, χρόνια χολοστεατωματώδη ωτίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, σωληνίσκους αερισμού μέσου ωτός, ή έχετε χειρουργηθεί πρόσφατα στο αυτί για κάποιον λόγο, τότε δεν επιτρέπεται να μπει νερό στο αυτί σας σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Αν έχουμε φαγούρα στα αυτιά  απαγορεύεται να τα ξύνουμε με διάφορα αιχμηρά αντικείμενα (κλειδιά, τσιμπιδάκια κ.λπ.).


Επίσης αποφεύγετε τον καθαρισμό με μπατονέτες, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν δύο προβλήματα: να σπρώξουμε το κερί προς τα μέσα κι έτσι να αποφράξουμε τον πόρο ή να τραυματίσουμε τον πόρο κι έτσι να ευνοηθεί η πιθανότητα φλεγμονής.