Η Αυτοδιάγνωση είναι μια επικίνδυνη πρακτική


Με τον όρο αυτοδιάγνωση χαρακτηρίζεται η πρακτική κατά την οποία ο ασθενής προβαίνει μόνος του σε διαγνώσεις. Ο ασθενής μπορεί να καταλήγει στην διάγνωση μόνο με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες και τις εμπειρίες φίλων του ή να κρίνει με βάση πηγές που θεωρεί αξιόπιστες όπως το ιντερνετ ή βιβλία όπου εκτίθενται τιμές αναφοράς μικροβιολογικών εξετάσεων καθώς και περιπτώσεις ασθενών με παραπλήσια συμπτώματα.

Το φαινόμενο της αυτοδιάγνωσης έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της δυνατότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η κακή συνήθεια της αυτοδιάγνωσης οδηγεί σε λάθη και σημαντικές καθυστερήσεις τις περισσότερες φορές τόσο στο πεδίο της διάγνωσης όσο και στο πεδίο της θεραπείας.


Η ανθρώπινη φυσιολογία είναι σύνθετη και η σωστή διάγνωση προϋποθέτει τόσο την αξιολόγηση συμπτωμάτων όσο και την αξιολόγηση αντικειμενικών ευρημάτων. Τα ευρήματα αυτά που εντοπίζονται κατά τη σωστή παθολογική εξέταση από σφαιρικά ενημερωμένο ιατρό με εμπειρία, έχουν κομβική σημασία για την ορθή διάγνωση και θεραπεία και αυτό πρέπει πάντοτε να μην λησμονάται από τον άνθρωπο που δεν θέλει να βλάψει ο ίδιος σοβαρά την υγεία του.

www.ent.gr