Μπουκωμένη μύτη από τα Αποσυμφορητικά Σπρέυ

Το μπούκωμα της μύτης και η συνεχής καταρροή είναι πολύ ενοχλητικές καταστάσεις. Είτε οφείλονται σε κρυολόγημα, είτε σε ρινοκολπίτιδα ή σε αλλεργία, όταν κάποιος δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη, νιώθει πως πνίγεται!

Πολλές φορές οι ασθενείς χρησιμοποιούν συνεχώς ρινικό σπρέυ για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, με αποτέλεσμα να προκαλούν ένα είδος εθισμού. Δηλαδή οι ασθενείς παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο κατάχρησης και εξάρτησης που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια (αυτή η κατάσταση ονομάζεται φαρμακευτική ρινίτιδα).


Η φαρμακευτική ρινίτιδα εκδηλώνεται μετά από τις πρώτες πέντε ημέρες χρήσης του αποσυμφορητικού. Ήδη μετά τις επτά ημέρες η ζημιά έχει γίνει και ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης ξεκινά! Δεν έχει σημασία πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιεί κανείς το σπρέυ. Αν το χρησιμοποιήσει για περισσότερο από μία βδομάδα, η εξάρτηση είναι γεγονός και πλέον, είναι δύσκολο να το διακόψει.

Τι να κάνετε εσείς
Για να αποφύγετε τη φαρμακευτική ρινίτιδα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου και κανενός άλλου! Αν νομίζετε πως πάσχετε από φαρμακευτική ρινίτιδα, πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μόνο αυτός μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι κάνουμε εμείς
Με στενή παρακολούθηση και στοχευμένη εναλλακτική αγωγή και θεραπεία καταφέρνουμε να «σπάσουμε» το φαύλο κύκλο, να διακόψει ο ασθενής το αποσυμφορητικό spray χωρίς όμως να ταλαιπωρηθεί από μπούκωμα κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης. 

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μικρή χειρουργική «επιδιόρθωση» των κογχών ή διόρθωση κάποιου άλλου ανατομικού προβλήματος που μπορεί και να προϋπήρχε.