Βελονισμός και Πόνοι της Περιόδου/Δυσμηνόρροια


Οι πόνοι της περιόδου ή η δυσμηνόρροια είναι μια κοινή κατάσταση στις γυναίκες της
 αναπαραγωγικής ηλικίας.
Η δυσμηνόρροια αποτελεί ιδιαίτερη οντότητα χρόνιου πυελικού άλγους ποικίλης αιτιολογίας. Είναι συχνή πάθηση η οποία εκδηλώνεται με έντονο άλγος στο υπογάστριο, πριν κατά τη διάρκεια ή και μετά την περίοδο της γυναίκας.

Ο πόνος διαρκεί από ώρες μέχρι και ημέρες, είναι δυνατός,
κωλικοειδής και εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς με αντανάκλαση προς την πλάτη και τους μηρούς. Ο πυελικός αυτός πόνος, σε ποσοστό 50% έχει και συνοδά συμπτώματα, όπως πόνος χαμηλά στην οσφυϊκή χώρα, εμετό ή ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο, εξάντληση που αναγκάζει τη γυναίκα να μείνει μακριά από τις καθημερινές της δραστηριότητες. Αναφέρονται επίσης μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και λιποθυμικές καταστάσεις.

Ο βελονισμός δρά καλύτερα από τα παυσίπονα στους πόνους της περιόδου.

Μια σειρά επιστημονικών ερευνών διατείνεται πως σε πολλές περιπτώσεις ο βελονισμός καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου περισσότερο από τα φάρμακα, ενώ πολλές γυναίκες που είχαν δοκιμάσει τα πάντα πριν καταφύγουν στην εναλλακτική λύση, δήλωσαν πως είδαν εξαιρετικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Η θεραπεία του βελονισμού θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη τοποθεσία του πόνου καθώς και την αιτία που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα. Η θεραπευόμενη ταυτόχρονα με την ελάττωση και εξαφάνιση του πόνου θα παρατηρήσει και μία βελτίωση στην ψυχολογική της διάθεση.

Οι θεραπείες του βελονισμού είναι απαραίτητο να λάβουν χώρα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές του έμμηνου κύκλου και για να υπάρξει θεραπεία απαιτούνται περίπου τρεις κύκλοι. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και την ιδιοσυγκρασία της ασθενούς, αισθητή βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και μετά το πρώτο μήνα θεραπειών.