Κακοσμία Στόματος




Το στόμα μας είναι πλούσιο σε βακτηρίδια που αποτελούν τη φυσιολογική του χλωρίδα και συμμετέχουν στην διάσπαση των τροφών. Η κακοσμία του στόματος (Χαλίτωση όπως λέγεται ιατρικά) οφείλεται κυρίως σε χημικές ουσίες που περιέχουν θείο και παράγονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών, αλλά και από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των κυττάρων των ιστών και του σάλιου.

Πιθανές αιτίες είναι:

  • η ουλίτιδα και η οδοντική πλάκα, 
  • οι μόνιμες τεχνητές οδοντοστοιχίες και η τερηδόνα, 
  • η ξηροστομία, 
  • η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι –η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση- 
  • το κάπνισμα, και 
  • οι παθήσεις της ρινός όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα (όλες οι αιτίες που αποφράσσουν τη φυσιολογική ροή αέρα από την μύτη, ξηραίνουν τον φάρυγγα και τον λάρυγγα και συμβάλλουν στη δυσοσμία της αναπνοής).

Σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη πολλές φορές η κακοσμία (μυρωδιά χαλασμένων φρούτων) του στόματος είναι και το πρώτο σύμπτωμα, όπως επίσης και οι παθήσεις των πνευμόνων είναι δυνατόν να προκαλούν κακοσμία της αναπνοής, λόγω της παραγωγής υγρών (βλέννας) στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, η πρωινή κακοσμία του στόματος είναι συνήθης, καθώς οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή σιέλου κατά την διάρκεια του ύπνου, και υποχωρεί με το πλύσιμο των δοντιών ή μετά την λήψη πρωινού. Τέλος, κάποιες ειδικές δίαιτες, πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν δύσοσμη αναπνοή.

Πολλές φορές υπολείμματα τροφών εισέρχονται στις μικρές κρύπτες (βαθουλώματα) που υπάρχουν στις αμυγδαλές και γίνονται ορατές ως λευκές κηλίδες που νομίζουμε ότι είναι πύον. Η παραμονή αυτού του υλικού στον αμυγδαλικό ιστό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των «αμυγδαλόλιθων» (πέτρες στις αμυγδαλές) που είναι δύσοσμοι προκαλώντας κακοσμία του στόματος, αλλά και σκληροί προκαλώντας ερεθισμό ή και πόνο στο φάρυγγα κατά την κατάποση.