Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αντιμετωπίζετε με βελονισμό


Είναι το συχνοτερο από τα σύνδρομα παγίδευσης περιφερικών νεύρων. Παρουσιάζεται στο 1,5 έως 5% του γενικού πληθυσμού (προσβάλλει τις γυναίκες σε τριπλάσιο βαθμό).

Παρουσιάζεται με αιμωδίες, καυσαλγία, υπαισθησία στα πρώτα 3 δάκτυλα και στην κερκιδική πλευρά του παράμεσου δηλαδή στην περιοχή κατανομής του νεύρου. 
Γενικά τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά έτσι το άτομο νιώθει γαργαλητό, κάψιμο και φαγούρα στην παλάμη του χεριού και τα δάχτυλα, ειδικότερα τον αντίχειρα.

Εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων όπως:
  • Μούδιασμα, αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή και καψίματος στην περιοχή κατανομής των αισθητικών κλάδων του μέσου νεύρου (αντίχειρας, δείκτης, μέσος και κερκιδική πλευρά του παράμεσου δακτύλου)
  • Αμβλύς πόνος στο χέρι που μπορεί να εξαπλώνεται από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα ή και τον ώμο
  • Λειτουργικός περιορισμός (αδυναμία, δυσκολία σχηματισμού γροθιάς, ελάττωση της δύναμης σύσφιξης) στο προσβεβλημένο χέρι
  • Διαταραχές αισθητικότητας με πιο συχνή την παραισθησία (αυτόματη υποκειμενική αντίληψη ενόχλησης) και την απώλεια αίσθησης στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου
  • Αίσθημα κρύων δακτύλων και πρηξίματος στο χέρι
  • Το τίναγμα του χεριού, που πολλές φορές ανακουφίζει τον ασθενή
  • Ατροφία των μυών στο θέναρ
  • Τα συμπτώματα παρουσιάζονται ή επιτείνονται τη νύχτα (πολλές φορές ξυπνούν τον ασθενή)
Αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση με βελονισμό του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Οι τελευταίες μελέτες συνηγορούν για την αξία του βελονισμού στη μείωση των συμπτωμάτων (C.P. Yang 2009, W. Kumnerddee 2010, V. Napadow 2010, Sim 2011, A. Moghtaderi 2011) και υποστηρίζουν την ένταξη του βελονισμού/ηλεκτροβελονισμού σε πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.


Η αντιμετώπιση με βελονισμό σε ελαφριάς έως μέσης βαρύτητας περιστατικά ΣΚΣ, αποδεικνύεται (ηλεκτροδιαγνωστικά και κλινικά) το ίδιο αποτελεσματική με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών από το στόμα (C.P. Yang et al. The Clinical Journal of Pain. Vol.25(4) May 2009). Εκτιμάται ότι 8 συνεδρίες βελονισμού διάρκειας 30 λεπτών έκαστη σε διάστημα 4 εβδομάδων αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση για βελτίωση των συμπτωμάτων στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.