Τενοντίτιδα Αχίλλειου τένοντα και βελονισμός


Η τενοντίτιδα του αχίλλειου είναι μια πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί συχνά άτομα που ασκούνται συστηματικά και καταπονούν σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο τένοντα. Συνήθως εμφανίζεται σε αθλητές μεγάλων αποστάσεων ή σπρίντερ αλλά και σε ανθρώπους που δεν έχουν ευλύγιστους, εξισορροπημένους και δυνατούς μύς. Επιπλέον, άτομα που είναι υπέρβαρα, δεν γυμνάζονται με τον σωστό τρόπο και δεν φορούν τα κατάλληλα παπούτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα στον αχίλλειο, λόγω των αυξημένων φορτίων που δέχεται το συγκεκριμένο σημείο.

Αντιμετώπιση
Η ξεκούραση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η θεραπεία.
Ο βελονισμού στην τενοντίτιδα: αυξάνει την αναλγησία με την έκκριση ενδογενών οπιοειδών αναλγητικών πεπτιδίων, αφετέρου επιτυγχάνεται κινητοποίηση των μυών που βρίσκονται σε σύσπαση. Η κινητοποίηση αυτή λύει το μυϊκό σπασμό, αυξάνει τοπικά την αιμάτωση, απομακρύνει το γαλακτικό οξύ και καταστέλλει τη φλεγμονή που εμπλέκεται στη δημιουργία του πόνου.

Συνεδρίες βελονισμού:
Ενδεικτικά χρειάζονται από 8 μέχρι 12 συνεδρίες βελονισμού για την ανακούφιση χρόνιας νόσου, από την άλλη, οξείς τραυματισμοί μπορεί να βελτιωθούν μέσα σε λίγες θεραπείες. Για τους περισσότερους ασθενείς δεν απαιτείται συνέχιση της θεραπείας όταν το πρόβλημα έχει βελτιωθεί, αλλά σε χρόνιες καταστάσεις ένα μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να ωφεληθεί από περιοδικές θεραπείες.

Συμπερασματικά: ο βελονισμός κινητοποιεί το δυναμικό αυτοίασης του οργανισμού. Διεγείρει το νεύρο-ορμονικό σύστημα και επηρεάζει τους ενδογενείς ομοιοστατικούς μηχανισμούς και έτσι προάγει τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Θυμηθείτε ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ σας και μην βιαστείτε να εκτελέσετε ασκήσεις που δεν είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε. Μην ξεχνάτε ότι η αποχή από την προπόνηση αποδυνάμωσε το μυικό σας σύστημα και ότι θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να το επαναφέρετε.