Ο βελονισμός στην κατάθλιψη


Πως μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό επιτυγχάνεται με τις αλλαγές που προκαλούνται στην βιοχημεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Οι οδοί της ντοπαμίνης, της νοραδρεναλίνης, της κορτιζόλης και του νευροπεπτιδίου Υ ενέχονται στην σχετιζόμενη με την κατάθλιψη βιοχημεία του εγκεφάλου και μπορούν να ερμηνεύσουν την ευνοϊκή επίδραση που έχει ο βελονισμός.

Η διέγερση συγκεκριμένων σημείων του σώματος με τον βελονισμό επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την μείωση του πόνου και του στρες. Ευοδώνει την χαλάρωση και απενεργοποιεί τον “αναλυτικό εγκέφαλο” που είναι υπεύθυνος για το άγχος και την στεναχώρια.



Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατάθλιψη σχετίζεται με τον (ελαττωματικό) τρόπο, που συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ο βελονισμός έρχεται να τροποποιήσει αυτό το “προεπιλεγμένο δίκτυο – default network”, προσθέτοντας έναν ακόμα μηχανισμό δράσης για την κατάθλιψη.

Η δυτική ιατρική μπορεί να συμπληρωθεί και να βελτιώσει τα αποτελέσματά της με την χρήση του βελονισμού. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να συνδυασθούν με ασφάλεια με τον βελονισμό. Έτσι μπορεί να μειωθεί ή δόση και η διάρκεια της λήψης, καθώς και οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων.

Ο βελονισμός με την αναλγητική του δράση, μπορεί να βοηθήσει πολλούς χρόνιους πάσχοντες. Θεραπεύοντας τον χρόνιο πόνο, μπορεί να θεραπεύσει και την κατάθλιψη που τον συνοδεύει